Przepis na Łosoś pieczony z warzywami

Składniki potrzebne do przepisu: Łosoś pieczony z warzywami

  • >łosoś filet lub dzwonki 5 kg
  • szparagi zielone 15 szt
  • ryż paraboliczny 3 saszetki
  • śmietana 18% 2 łyżki – czubate
  • jajko – roztrzepane 1 szt
  • ser żółty 10 dekagram
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • >cebula – mała 1 szt
  • seler 1/4 szt
  • masło 10 dek
  • oliwa 3 łyzki
  • >sól , pieprz do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Łosoś pieczony z warzywami ?

    Łososia umyć, osuszyć, przyprawić solom i pieprzem (można położyć kilka plasterków cytryny) i odstawić na 30 min. Warzywa zetrzeć na grubo na tarce, zasmażyć delikatnie na patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia, na nie kładziemy łososia, na wierzch dodajemy po pół łyżeczki masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (190 stopni) i pieczemy ok 25 min. Szparagi umyć i pogotować 10 min w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Następnie szparagi przełożyć do żaroodpornego naczynia, pokropić oliwą z oliwek i cytryną, doprawić solom, włożyć do piekarnika (190 stopni, 10min). Mieszamy roztrzepane jajko ze śmietaną, przyprawiamy solom i pieprzem i dodajemy do szparagów, posypujemy startym serem żółtym i pieczemy kolejne 10 minut. Ugotować ryż paraboliczny ( opcjonalnie),