Przepis na Marynowana makrela w majeranku

Marynowana makrela w majeranku

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 20 min.

Jak przyrządzić Marynowana makrela w majeranku?

Usuwamy łuskę makreli- tępa stroną noża ścieramy ją od ogona w kierunku głowy pod wodą. Brzuszki makreli rozcinamy, a ich brzegi otwieramy, rybę patroszymy i myjemy pod zimną wodą. Makrelę nacinamy w poprzek czterokrotnie z obu stron. Na koniec umieszczamy je w głębokim naczyniu żaroodpornym. Aby przyrządzić marynatę, łączymy w misce majeranek, oliwę z oliwek, sok z limonki, skórkę z limonki- myjemy ją dokładnie, nawet sparzamy, rozgnieciony czosnek i sól oraz pieprz. Mieszanką polewamy makrele i marynujemy je przez godzinę w lodówce. Marynowane makrele pieczemy z każdej strony na rozgrzanym grillu przez 10 minut na złoty kolor. Podajemy z sałatą, cząstkami limonki- opcjonalnie.