Przepis na Omlet naturalny z nadzieniem z raków

Składniki potrzebne do przepisu: Omlet naturalny z nadzieniem z raków

  • masło lub margaryna 1 łyżka
  • jajka 8 szt
  • woda lub woda z mlekiem 2 łyżki
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Omlet naturalny z nadzieniem z raków ?

    Starannie wyszorowane raki włożyć do wrzącej osolonej wody razem ze związanymi łodygami kopru i nacią pietruszki.

    Gotować kilka minut.

    Raki wyjąć z wody, oberwać szyjki i szczypce, wyjąć z nich mięso.

    Wybrać duże skorupy, umyć je, utłuc w moździerzu lub zemleć w maszynce, a następnie smażyć przez 30 minut w rondelku z dodatkiem 2/3 porcji masła, często mieszając.

    Następnie zalać zawartość rondelka szklanką wody lub wywaru z jarzyn, gotować jeszcze kilka minut, zestawić z ognia i zalać zimną wodą (pół szklanki).

    Pływający na powierzchni tłuszcz tzw. masło rakowe, zbiera się małym siteczkiem, a resztę smaku cedzi przez sito lub serwetkę.

    Z mąki, pozostałej ilości masła i masła rakowego zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i szklanką odcedzonego wywaru ze skorupek.

    Można część śmietany wymieszać z dwoma żółtkami i w ten sposób lepiej zagęścić sos (nie gotować). Włożyć mięso obrane z raków, sporo drobno posiekanego koperku, posolić do smaku i dobrze wymieszaną, gorącą masę wyłożyć na usmażony omlet naturalny.

    Zwinąć w rulon i posypać po wierzchu koperkiem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556