Składniki potrzebne do przepisu: Omlet naturalny z nadzieniem z raków
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Omlet naturalny z nadzieniem z raków ?
Starannie wyszorowane raki włożyć do wrzącej osolonej wody razem ze związanymi łodygami kopru i nacią pietruszki.
Gotować kilka minut.
Raki wyjąć z wody, oberwać szyjki i szczypce, wyjąć z nich mięso.
Wybrać duże skorupy, umyć je, utłuc w moździerzu lub zemleć w maszynce, a następnie smażyć przez 30 minut w rondelku z dodatkiem 2/3 porcji masła, często mieszając.
Następnie zalać zawartość rondelka szklanką wody lub wywaru z jarzyn, gotować jeszcze kilka minut, zestawić z ognia i zalać zimną wodą (pół szklanki).
Pływający na powierzchni tłuszcz tzw. masło rakowe, zbiera się małym siteczkiem, a resztę smaku cedzi przez sito lub serwetkę.
Z mąki, pozostałej ilości masła i masła rakowego zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i szklanką odcedzonego wywaru ze skorupek.
Można część śmietany wymieszać z dwoma żółtkami i w ten sposób lepiej zagęścić sos (nie gotować). Włożyć mięso obrane z raków, sporo drobno posiekanego koperku, posolić do smaku i dobrze wymieszaną, gorącą masę wyłożyć na usmażony omlet naturalny.
Zwinąć w rulon i posypać po wierzchu koperkiem.