Przepis na Wigilijne pulpety rybne w galarecie

Składniki potrzebne do przepisu: Wigilijne pulpety rybne w galarecie

  • >mintaj lub dorsz 6 płatów
  • cebula 1 szt
  • jajko 1 szt
  • sól
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • bułka tarta 2 łyżki
  • >kasza manny 2 czubate łyżki
  • galareta
  • woda 5 szklanek
  • żelatyna 8 czubatych łyżeczek
  • woda przegotowana zimna 3/4 szklanki
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • kostka warzywna
  • groszek konserwowy
  • jajko na twardo ugotowane 2 szt
  • marchewka ugotowana 1 szt
  • rodzynki
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Wigilijne pulpety rybne w galarecie ?

    Rybę odmrozić, wysuszyć papierowym ręcznikiem, zmielić razem z cebulą, dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, kaszkę manny, wyrobić farsz.

    Formować pulpety, wrzucać na gotowaną wodę, lekko posoloną, dodać listek,laurowy ziele i gotować na malutkim ogniu około 10 min.

    Po tym czasie, wyjąć pulpeciki na talerz i wystudzić.

    (Wodę wylać, niektórzy na ugotowanym wywarze robią galaretę, u nas nie robimy,bo galareta później) jest biała i mętna)

    Wystudzone pulpety ułożyć w szklane naczynie, posypać groszkiem, dekorować jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu.

    Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia.

    Do gotującej wody dodać, kostkę warzywną, listek ,żelatynę zagotować, przecedzić przez gęste siteczko, dodać cukier, sok z cytryny, doprawić wg własnego smaku, odstawić do stężenia.

    Gęstniejącą galaretą, zalać rybę i odstawić do stężenia.

    Smacznego.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556