Składniki potrzebne do przepisu: Wigilijne pulpety rybne w galarecie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Wigilijne pulpety rybne w galarecie ?
Rybę odmrozić, wysuszyć papierowym ręcznikiem, zmielić razem z cebulą, dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, kaszkę manny, wyrobić farsz.
Formować pulpety, wrzucać na gotowaną wodę, lekko posoloną, dodać listek,laurowy ziele i gotować na malutkim ogniu około 10 min.
Po tym czasie, wyjąć pulpeciki na talerz i wystudzić.
(Wodę wylać, niektórzy na ugotowanym wywarze robią galaretę, u nas nie robimy,bo galareta później) jest biała i mętna)
Wystudzone pulpety ułożyć w szklane naczynie, posypać groszkiem, dekorować jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu.
Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia.
Do gotującej wody dodać, kostkę warzywną, listek ,żelatynę zagotować, przecedzić przez gęste siteczko, dodać cukier, sok z cytryny, doprawić wg własnego smaku, odstawić do stężenia.
Gęstniejącą galaretą, zalać rybę i odstawić do stężenia.
Smacznego.