Przepis na Zielone śledzie w sosie śmietanowym

Zielone śledzie w sosie śmietanowym

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 50 min.

Jak przyrządzić Zielone śledzie w sosie śmietanowym?

Odfiletowane, pozbawione głów śledzie po obsuszeniu posypujemy przyprawami, odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wkładamy oproszone mąką filety, smażymy, rumieniąc z obu stron, od razu przekładamy do szerokiego rondla i trzymamy na najmniejszym ogniu. Upieczone zalewamy spienioną śmietaną z jogurtem, rondel szczelnie przykrywamy i trzymamy jeszcze przez 10 min w ciepłym piekarniku lub na płytce. Sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami obficie posypanymi zieleniną i z sezonową surówką.