Sardynki pieczone z mlekiem – przepis

Sardynki pieczone z mlekiem

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 55 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Czas smażenia: 10 min.

Sardynki pieczone z mlekiem – jak przyrządzić?

Oliwę rozgrzewamy na patelni, smażymy na niej pokrojoną w krążki cebulę i rozgnieciony czosnek przez 5 minut. Dodajemy pokrojoną w długie paski cukinię i smażymy aż stanie się brązowa. Następnie dosypujemy do cukinii 2 łyżki płaskie tymianku. Połowę mieszanki z cukinii i cebuli przelewamy na spód dużej formy do zapiekania. Układamy na niej filety z sardynek i posypujemy połową startego parmezanu. Resztę mieszanki z cukinii wykładamy na filety i posypujemy pozostałym tymiankiem. Jajka i mleko roztrzepujemy razem, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy warzywa i filety rybne, całość posypujemy resztą sera. Zapiekamy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż wierzch stanie się złotobrązowy.