Przepis: Kalafiarowo-brokułowa sałatka z nutką tabasco
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
Jak przygotowaćKalafiarowo-brokułowa sałatka z nutką tabasco ?
Kalafiora i brokuła oczyścić, podzielić na różyczki. Zagotować 2 l wody i na średnim ogniu ugotować najpierw kalafior, potem brokuły. Uważać żeby się nie rozgotowały, bo będą się wtedy rozlatywać. Ugotowane warzywa osączyć, przełożyć do miski, przykryć i utrzymywać w cieple. Żółtka z solą i sokiem cytrynowym ubijać na parze, dopóki sos nie zacznie gęstnieć, wówczas należy od razu go odstawić. Masło pokroić na małe kawałki i stopniowo, mieszając, dodawać do sosu. Przyprawić odrobiną tabasco, solą i pieprzem. Łososia pokroić w cienkie paski, ułożyć na różyczkach kalafiora i brokułów, zalać sosem i doprawić do smaku.