Jak przyrządzić Sałatka cesarska?

Przepis: Sałatka cesarska

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przyrządzić Sałatka cesarska?

Bierzemy woreczek do mrożonek, wkładamy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wrzucamy do nich posiekany czosnek i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Potrząsamy woreczkiem tak, aby oliwa dokładnie pokryła wszystkie kostki. Wyrzucamy zawartość woreczka na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C od 45 minut do godziny. Kiedy ziemniaki się przyrumienią, układamy je na papierowym ręczniku i posypujemy solą. Do sałatki wrzucamy je po ok. 10 minutach, jak przestygną.

Wstawiamy wodę na jaja. Wrzucamy do rondla zapałkę, aby powstrzymać wypłynięcie białka, jeśli pęknie skorupka. Kiedy woda zagotuje się, wkładamy do niej jaja i gotujemy przez dokładnie 1 minutę. Następnie wyciągamy je i odstawiamy na bok.

Rozdzieramy liście sałaty na niewielkie kawałki i mieszamy z oliwą z oliwek tak, aby oliwa lekko przykryła sałatę. Dodajemy sól i pieprz i ponownie mieszamy. Wkrapiamy sos Worcestershire, sok z cytryny, wbijamy jaja i mieszamy, aż składniki się połączą. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy według smaku. Na koniec mieszamy z serem. Ziemniaki dodajemy tuż przed podaniem do stołu, w przeciwnym wypadku sałatka nam zwiędnie.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556