Przepis: Sałatka na kolację
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Sałatka na kolację?
Jajka obrać i każde przekroić wzdłuż na 8 części, odłożyć. Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku przez 25 minut. 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków wrzucić groszek. Całość odcedzić, ziemniaki oddzielić od groszku, krótko odparować, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Ostudzić. Tuńczyka osączyć, zachowując olej. Rybę rozdrobnić widelcem. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. W dużej misce wymieszać majonez, olej z tuńczyka i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Do majonezu dodać ziemniaki, groszek, tuńczyka oraz marchewkę i wymieszać. Odstawić sałatkę pod przykryciem na 30 minut w chłodne miejsce. Schłodzoną sałatkę w razie potrzeby doprawić jeszcze raz do smaku, posypać szczypiorkiem i udekorować jajkami.