Jak przyrządzić Sałatka owocowa w paszczy smoka?

Przepis: Sałatka owocowa w paszczy smoka

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przyrządzić Sałatka owocowa w paszczy smoka?

Wykonanie smoka:arbuza myjemy. Od dołu odcinamy część aby owoc stabilnie stał i nacinamy go w kształcie litery „v” tworząc paszczę potwora. Ostrym nożykiem wykonujemy nacięcia-zęby. Łyżką (lub łyżeczką do kulek)wydłubujemy środek arbuza. Miąższ zostawiamy do sałatki. Delikatnie nożykiem odcinamy ciemnozielona część arbuza (samą skórkę)zostawiając dwa kółka-nozdrza. Po dwóch stronach paszczy tworzymy oczy za pomocą ostrego nożyka lub łyżeczki wydłubujemy wcześniej narysowane kółeczko. Z kawałka wcześniej wyciętego arbuza wycinamy brew, którą osadzamy na wykałaczce. Na wykałaczkach w części grzbietowej osadzamy wcześniej wycięte trójkąty ze skórek arbuza. Smok gotowy. Sałatka owocowa:owoce myjemy kroimy w kostkę, arbuza też jeżeli nie jest wydłubany łyżeczką do kulek. Owoce mieszamy w dużej misce, skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier puder nie koniecznie musi być. Sałatkę przekładamy do paszczy smoka razem z sokiem które puściły owoce.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556