Przepis: Sałatka z ryżem – królewska fit
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Sałatka z ryżem – królewska fit?
Ryż ugotować w torebkach w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, kostki bulionowej i 1 łyżeczki soli ok. 12-15 min., torebki wyjąć, osączyć. Wysypać z torebek na dużą miskę i rozmieszać widelcem, aby się nie posklejał, wystudzić.
Piersi umyć, osuszyć, przekroić w poziomie, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano na oleju z obydwu stron, podlać 1/4 szklanki. wody i dusić na małym ogniu przez 15 min., aby mięso było miękkie, a płyn odparował – wystudzić – pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 min. (jest to dobry sposób na smakowitą cebulę także do innych sałatek), odcedzić i wystudzić.
Paprykę, ogórki i odsączonego ananasa pokroić w kostkę. Odsączyć seler konserwowy i kukurydzę. Zieleninę pokroić. Wszystkie składniki sałatki połączyć razem, dodać majonez, musztardę, sok z zalewy ananasowej oraz sól i pieprz, zieleninę.
Wymieszać, doprawić i odstawić na kilka godzin do schłodzenia.