Przepis: Surówka z rzodkiewek i szczypiorku
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Surówka z rzodkiewek i szczypiorku?
Rzodkiewki oczyścić, odciąć korzonki, starannie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek dobrze opłukać, osaczyć i drobno pokrajać. Śmietanę wymieszać z zsiadłym mlekiem, solą (dodać 1/2 łyżeczki cukru, jeśli chcemy surówkę łagodną), szczypiorkiem, zalać pokrajane rzodkiewki i wymieszać. Przybrać listkami sałaty i podawać do śniadań, obiadów i kolacji. Czas wykonania 12-15 minut. Uwaga. Jeśli chcemy podać surówkę do pieczywa na drugie śniadanie, to możemy dodać do niej 1-2 łyżki pokruszonego twarogu. Przepis pochodzi z książki „nastolatki gotują” autorstwa pani sabiny witkowskiej