Przepis: Warzywna surówka krymska
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Warzywna surówka krymska?
Por dokładnie płuczemy, najlepiej rozkroić go wzdłuż na połowy i dokładnie wypłukać, by nie została wśród liści ziemia.
Obie kapusty oczyszczamy z wierzchnich uszkodzonych liści, płuczemy i odsączamy.
Odsączoną kapustę drobno szatkujemy, lub ścieramy na dużych otworach tarki jarzynówki.
Por opłukany i osączony kroimy w makaronik.
Przygotowane – rozdrobnione warzywa posypujemy lekko solą, mieszamy dociskając drewnianą łyżką i odstawiamy na około 10 minut, by puuściły sok.
W tym czasie przygotowujemy sos łącząc ze sobą olej, musztardę, wodę, ocet winny.
Dodajemy do smaku soli i cukru i mieszamy składniki.
Żółtko przecieramy przez sitko lub drobno siekamy i dodajemy do sosu dokładnie ucierając sos.
Konserwowy ogórek ścieramy na tarce lub kroimy w drobniutką kosteczkę i również dodajemy do sosu.
Obie kapusty i por odciskamy z wytworzonego soku, zalewamy sosem , mieszamy i przekładamy do salaterki.
Podajemy do dań mięsnych.