Przepis: Wiosenna sałatka z kiełkami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Wiosenna sałatka z kiełkami?
Ziemniaki starannie wyszorować, opłukać i przełożyć do garnka z osoloną wodą. Zagotować, potem zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie opłukać oraz osuszyć szczypiorek, odłożyć kilka gałązek do dekoracji, resztę grubo posiekać. Ogórek umyć, pokroić razem ze skórką wzdłuż na cienkie plastry. Rzodkiewki oczyścić, opłukać i pociąć na cząstki. Ocet wymieszać z bulionem. Ziemniaki odcedzić, większe sztuki pokroić na połówki. Przełożyć do dużej salaterki. Zalać bulionem z octem.
Do salaterki z ziemniakami dodać pozostałe warzywa i posiekany szczypior. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki sałatki delikatnie przemieszać.
Odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Przed podaniem sałatki posypać ją kiełkami rzodkiewki i udekorować odłożonymi wcześnie gałązkami szczypiorku.