Składniki potrzebne do przepisu: Sałatka heart cooler (ochładzacz serc)
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Sałatka heart cooler (ochładzacz serc) ?
Sos cooler: Ogórek posiekać nożem na wiórki cieńsze od zapałki. Koperek również posiekać bardzo drobno. Czosnek utrzeć. Czosnek, ogórek i koperek dodać do jogurtu. Wymieszać. Jogurt połączyć z majonezem i dokładnie utrzeć całość razem. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Sos jest bardzo trwały. Przygotować na min. 4 godziny przed podaniem, najlepiej dzień wcześniej. Schłodzić w lodówce.
Pomidory pokroić w ósemki lub mniejsze cząstki, sałatę pokruszyć i dodać do pomidorów.
Skropić całość sokiem z cytryny i odstawić na 5 minut. Twaróg chudy pokruszyć na osobnym talerzu dość drobno, obsypać ziołami prowansalskimi (dość solidnie). Wymieszać z sałatą i pomidorami. Na końcu dodać przygotowany schłodzony sos i listki świeżej mięty. Wymieszać całość i podawać na stół.
Miętę dodajemy tylko do potrawy podawanej na stół. Przechowujemy sałatkę bez mięty.