Przepis na Warzywna surówka krymska

Warzywna surówka krymska

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przyrządzić Warzywna surówka krymska?

Por dokładnie płuczemy, najlepiej rozkroić go wzdłuż na połowy i dokładnie wypłukać, by nie została wśród liści ziemia.

Obie kapusty oczyszczamy z wierzchnich uszkodzonych liści, płuczemy i odsączamy.

Odsączoną kapustę drobno szatkujemy, lub ścieramy na dużych otworach tarki jarzynówki.

Por opłukany i osączony kroimy w makaronik.

Przygotowane – rozdrobnione warzywa posypujemy lekko solą, mieszamy dociskając drewnianą łyżką i odstawiamy na około 10 minut, by puuściły sok.

W tym czasie przygotowujemy sos łącząc ze sobą olej, musztardę, wodę, ocet winny.

Dodajemy do smaku soli i cukru i mieszamy składniki.

Żółtko przecieramy przez sitko lub drobno siekamy i dodajemy do sosu dokładnie ucierając sos.

Konserwowy ogórek ścieramy na tarce lub kroimy w drobniutką kosteczkę i również dodajemy do sosu.

Obie kapusty i por odciskamy z wytworzonego soku, zalewamy sosem , mieszamy i przekładamy do salaterki.

Podajemy do dań mięsnych.