Sałatka ryżowa z kurczakiem – przepis

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Sałatka ryżowa z kurczakiem – jak przyrządzić?

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać posiekaną szalotkę, szafran lub kurkumę i kostkę bulionową. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Przykryć, odstawić do napęcznienia. Obrana marchewkę i cukinię pokroić w plasterki. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na kawałki dł. 3 cm. Do osolonego wrzątku wrzucić fasolkę z marchewką i gotować 3 minuty. Dodać paprykę i cukinię, gotować razem 2 minuty. Warzywa przelać zimną wodą, osączyć. Na sos połączyć oliwę z sokiem cytrynowym, winem, rozgniecionym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Pieczoną pierś kurczaka pokroić na kawałki. Ryż rozmieszać widelcem, dodać warzywa, kurczaka i posiekaną natkę. Sałatkę polać sosem wymieszać.