Jak przyrządzić Sos beszamelowy do polewnia dań i mięs wymagajacych glazury?

Przepis: Sos beszamelowy do polewnia dań i mięs wymagajacych glazury

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przyrządzić Sos beszamelowy do polewnia dań i mięs wymagajacych glazury?

Żelatynę zalać w szklance przegotowaną zimną wodą, odstawić w ciepłe miejsce.

W głębokiej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i smażyć mieszając, aby mąka tylko lekko się zrumieniła, dodawać stopniowo mleko, mieszając nieustannie, by nie powstały grudki.

Trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje, po czym odstawić patelnię, dodać sól i namoczoną żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, zaciągnąć żółtkiem.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556