Przepis na Gulasz a’la węgierski – z fasolą

Składniki potrzebne do przepisu: Gulasz a’la węgierski – z fasolą

  • fasola -ugotowana lub z puszki 500 g
  • >karczek wieprzowy 600 g
  • >cienkie parówki 200 g
  • boczek 300 g
  • cebula 2 szt
  • marchewka 2 szt
  • pietruszka korzeń 2 szt
  • czosnek 5 ząbków
  • papryka czerwona 1/4 strąka
  • papryka zielona 1/4 strąka
  • papryka żółta 1/4 strąka
  • pomidory 1 duża szt
  • oliwa 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet winny
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Gulasz a’la węgierski – z fasolą ?

    Parówki pokroić w plasterki. Karczek (może być łopatka) i boczek opłukać, odsączyć z wody i lekko posolić – pokroić w kostkę. Dodać pokrojone parówki. Rozpuścić tłuszcz na patelni i na gorący przełożyć mięso, boczek i parówki. Smażyć około 5 minut. Marchew oraz pietruszkę obrać opłukać i pokroić w słupki. Paprykę – po usunięciu gniazd nasiennych i opłukaniu – pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, lub posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Pomidora sparzyć, ściągnąć skórkę i także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać na patelni. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie czyli około 45 minut. Dodać ugotowaną lub konserwową fasolę (dziś dodałam fasolę czerwoną). Całość podprawić do smaku solą, pieprzem, octem i jeśli ktoś lubi to cukrem. Dokładnie wymieszać i jeszcze raz zagotować. Podawać z pieczywem, ryżem, makaronami bądź ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub piure.