Przepis na Sos majonezowy

Składniki potrzebne do przepisu: Sos majonezowy

  • żółtka 4 szt
  • oliwa lub olej 2 szkl
  • sok z cytryny z 1/2 szt
  • sól
  • cukier
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Sos majonezowy ?

    Żółtka w kamiennej misce (makutrze), skropione sokiem z cytryny ucieramy, dodając po kropli oliwę.

    Gdy masa zaczyna gęstnieć, oliwę dodaje się cienkim strumyczkiem, aż do zużycia całej jej ilości.

    Doprawiamy do smaku solą, cukrem i resztą soku z cytryny.

    Do utartego sosu dodajemy 2—4 łyżki ostudzonej przegotowanej wody, stale ucierając.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556