Przepis na Sos z soi lub roślin strączkowych

Składniki potrzebne do przepisu: Sos z soi lub roślin strączkowych

  • cebula 1 szt
  • soja – suche nasiona 1 szkl
  • >bulion z warzyw i grzybów 750 ml
  • masło 1/2 – 1 łyżki
  • kostka rosołowa 1 szt
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Sos z soi lub roślin strączkowych ?

    Soję namoczyć w przegotowanej wodzie dobę naprzód. Gotować tej samej wodzie długo (około 6-ciu godzin), aby soja się rozgotowała.

    Przecedzić przez sito, dodać bulion (warzywno grzybowy, z przewagą grzybów), cebulę zasmażoną na maśle i gotować, aby trochę zagęścić.

    Przed podaniem dodać kostkę rosołową i jeśli jest taka potrzeba posolić.

    Sosu tego używa się do potraw ze szpinaku i przystawek z kapusty.

    Sos możemy również przygotować z innych nasion strączkowych.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556