Przepis na Karp w sosie z dodatkiem miodu

Składniki potrzebne do przepisu: Karp w sosie z dodatkiem miodu

  • karp 1 kg
  • warzywa mieszane 50 dag
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • liść laurowy
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Karp w sosie z dodatkiem miodu ?

    Sprawioną rybę umyć, odciąć płetwy, wykroić oczy i skrzela.

    Umyte warzywa obrać opłukać, zalać wodą w naczyniu do gotowania ryby, posolić, dodać szczyptę cukru, pieprzu i liść laurowy.

    Po 10 minutach gotowania włożyć rybę i gotować około 1 godziny.

    Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąc z wkładką z wywaru, ułożyć na półmisku.

    Zalać gorącym sosem przygotowanym następująco:

    rozpuścić w rondelku masło z miodem, dodać utarty na tarce piernik, lekko podrumienić, rozprowadzić wywarem z ryby, gotować ok. 5 min.

    Dodać sparzone, obrane i drobno pokrajane migdały, umyte i przebrane rodzynki oraz wcisnąć sok z cytryny.

    Przyprawić solą i cukrem do smaku.