Składniki potrzebne do przepisu: Kruche rogaliki z orzechami na Wigilię
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Kruche rogaliki z orzechami na Wigilię ?
Masło lub margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtko i 1 łyżkę letniej wody i szybko samymi koniuszkami palców zagnieść ciasto i odstawić do schłodzenia na ok. 30 minut. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni . Przestudzić, połączyć z rodzynkami, masą marcepanową, cukrem, rumem, sokiem cytrynowym i masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i pokroić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć po łyżce nadzienia (u podstawy trójkątów). Zwinąć w rogaliki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować żółtkiem, posypać cukrem. Piec 15 – 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 – 200 stopni c.