Przepis na Kruche rogaliki z orzechami na Wigilię

Składniki potrzebne do przepisu: Kruche rogaliki z orzechami na Wigilię

  • mąka 40 dag
  • >masło lub margaryna 11-12 dag
  • cukier puder 2 łyżki
  • żółtko jaja 1 szt
  • aromat waniliowy 4-6 kropli
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • woda 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Kruche rogaliki z orzechami na Wigilię ?

    Masło lub margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtko i 1 łyżkę letniej wody i szybko samymi koniuszkami palców zagnieść ciasto i odstawić do schłodzenia na ok. 30 minut. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni . Przestudzić, połączyć z rodzynkami, masą marcepanową, cukrem, rumem, sokiem cytrynowym i masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i pokroić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć po łyżce nadzienia (u podstawy trójkątów). Zwinąć w rogaliki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować żółtkiem, posypać cukrem. Piec 15 – 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 – 200 stopni c.