Przepis na Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Składniki potrzebne do przepisu: Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

  • >udziec indyczy ugotowany 1 kg
  • >suszone pomidory 10 szt
  • kapary 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • >pieprz zielony marynowany kilka szt
  • bazylia świeża kilka listków
  • jajka 4 szt
  • bułka tarta 3 łyżki
  • masło 100 gram
  • bazylia suszona 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 120 min.

     

    jak przyrządzić Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami ?

    Ugotowane i wystudzone mięso wkładam do malaksera. W trakcie rozdrabniania udźca dodaję surowe jajka, roztopione masło sól, pieprz i suszoną bazylią. Gdy mięso uzyska kremową konsystencję przekładam masę do miski i mieszając łączę ją z pociętymi suszonymi pomidorami, listkami świeżej bazylii, bułką tartą i ziarenkami kaparów i kilkoma ziarnami marynowanego zielonego pieprzu. Tak przygotowaną masę przekładam do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pasztet piekę przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce serwuję go. Podałam go ozdobionego kaparami i pomidorkami koktajlowymi, cytryną i do tego był sos czosnkowy.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556