Składniki potrzebne do przepisu: Selerowo – orzechowa mieszanka
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Selerowo – orzechowa mieszanka ?
Selery umyć,obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skrapiając natychmiast sokiem z cytryny. Jabłka obrać i też zetrzeć na tarce. Również szybko skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Orzechy włoskie pokroić na kawałki, część natki drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki, posypać niewielką ilością pieprzu.
Zrobić sos: do oliwy dodać szczyptę soli, cukru i – w razie potrzeby – także sok z cytryny. Przełożyć sałatkę do salaterki. Tuż przed podaniem polać sosem i ozdobić natką.
Moja rada:
Do przyrządzenia sosu zamiast oliwy można z powodzeniem użyć majonezu. Pamiętaj jednak, że wówczas sałatka, nawet w lodówce, nie może zbyt długo czekać na podanie.