Przepis na Selerowo – orzechowa mieszanka

Składniki potrzebne do przepisu: Selerowo – orzechowa mieszanka

  • seler korzeniowy 2 duże szt.
  • >sok z 2 cytryn
  • jabłka twarde 2 duże szt.
  • orzechy włoskie kilka szt.
  • natka pietruszki pęczek
  • oliwa 3 łyżki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Selerowo – orzechowa mieszanka ?

    Selery umyć,obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skrapiając natychmiast sokiem z cytryny. Jabłka obrać i też zetrzeć na tarce. Również szybko skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

    Orzechy włoskie pokroić na kawałki, część natki drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki, posypać niewielką ilością pieprzu.

    Zrobić sos: do oliwy dodać szczyptę soli, cukru i – w razie potrzeby – także sok z cytryny. Przełożyć sałatkę do salaterki. Tuż przed podaniem polać sosem i ozdobić natką.

    Moja rada:

    Do przyrządzenia sosu zamiast oliwy można z powodzeniem użyć majonezu. Pamiętaj jednak, że wówczas sałatka, nawet w lodówce, nie może zbyt długo czekać na podanie.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556