Przepis na Siemieniotka

Składniki potrzebne do przepisu: Siemieniotka

  • >konopie 1 kg
  • mleko 1 litr
  • sól 1 łyżka
  • cukier 7 łyżek
  • woda 3 litry
  • mąka 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Siemieniotka ?

    Konopie opłukać i zalać wodą. Gotować ok.1 godziny,w momencie gdy ziarenka zaczną pękać odlewamy całą wodę,

    nalewamy ciepłej wody i gotujemy dalej. Gdy ziarenka będzie można rozgnieść w palcach, odlewamy wodę i trzymamy na sicie aby konopie obciekło.

    Moja prababcia tłuczkiem ugniatała nasiona w garnku aby wyszło białe mleczko. Ja już tego nie robię, natomiast mielę konopie w maszynce do mięsa. Zalewam gorącą wodą i zaczynam przecedzać przez sita.

    Sita muszą być coraz gęstsze aby nie było w siemieniotce zbyt dużo zmielonych łusek. Gdy mamy już odcedzone i mamy tego płyny około 2 litrów zagotowujemy dodajemy sól i zatrzepujemy zawiesiną wody z mąką, dodajemy mleko

    i cukier /przyprawiamy właściwie każdy indywidualnie/

    Przy zagotowaniu pilnujcie garnka bo siemieniotka

    lubi się przypalić albo uciec z garnka. Po zagotowaniu przykryć garnek pokrywką aby nie zrobił się kożuch.

    w maszynce do mięsa.

    Wlewam około 2 litrów gorącej wody i zaczynam przecedzać przez sito. Sita mają być coraz gęstsze.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556