Składniki potrzebne do przepisu: Siemieniotka
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Siemieniotka ?
Konopie opłukać i zalać wodą. Gotować ok.1 godziny,w momencie gdy ziarenka zaczną pękać odlewamy całą wodę,
nalewamy ciepłej wody i gotujemy dalej. Gdy ziarenka będzie można rozgnieść w palcach, odlewamy wodę i trzymamy na sicie aby konopie obciekło.
Moja prababcia tłuczkiem ugniatała nasiona w garnku aby wyszło białe mleczko. Ja już tego nie robię, natomiast mielę konopie w maszynce do mięsa. Zalewam gorącą wodą i zaczynam przecedzać przez sita.
Sita muszą być coraz gęstsze aby nie było w siemieniotce zbyt dużo zmielonych łusek. Gdy mamy już odcedzone i mamy tego płyny około 2 litrów zagotowujemy dodajemy sól i zatrzepujemy zawiesiną wody z mąką, dodajemy mleko
i cukier /przyprawiamy właściwie każdy indywidualnie/
Przy zagotowaniu pilnujcie garnka bo siemieniotka
lubi się przypalić albo uciec z garnka. Po zagotowaniu przykryć garnek pokrywką aby nie zrobił się kożuch.
w maszynce do mięsa.
Wlewam około 2 litrów gorącej wody i zaczynam przecedzać przez sito. Sita mają być coraz gęstsze.