Przepis na Farsz do kapuśniaczków

Składniki potrzebne do przepisu: Farsz do kapuśniaczków

  • kapusta kiszona domowa 0,5 kg
  • pieczarki 300 g
  • cebula 1 sztuka
  • liść laurowy 1 sztuka
  • ziele angielskie 2-3 ziarna
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • olej 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
    Czas przygotowania: 15 min.
    Czas gotowania: 20 min.
    Czas smażenia: 15 min.

     

    jak przyrządzić Farsz do kapuśniaczków ?

    Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby kapusta była przykryta.

    Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie (2-3 ziarna), można dodać kminku jeśli ktoś lubi.

    Gotujemy około 20 minut, aby kapusta zmiękła. Odcedzamy (wodę na razie zachowujemy). Studzimy.

    W międzyczasie myjemy pieczarki, kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą sok. Odparowujemy.

    Kapustę po wystudzeniu kroimy. Dorzucamy do odparowanych pieczarek. Smażymy chwilę razem.

    Gdy farsz jest zbyt suchy, podlewamy kilkoma łyżkami wody, w której gotowała się kapusta.

    Doprawiamy czarnym mielonym pieprzem, przestudzonym farszem napełniamy kapuśniaczki.

    Można go także użyć do pierogów (trzeba zmielić – łatwiej będzie lepić pierogi) lub krokietów.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556