Przepis na Francuska zapiekanka z ziemniaków

Składniki potrzebne do przepisu: Francuska zapiekanka z ziemniaków

  • ziemniaki 1,5 kg
  • mleko 400 ml
  • śmietana 18% 400 ml
  • ser żółty starty (cheddar, ementaler) 20 dkg
  • sól
  • pieprz biały
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Francuska zapiekanka z ziemniaków ?

    Piekarnik rozgrzewamy do 220’C.

    Obieramy ziemniaki i kroimy je w cienkie plasterki. Układamy w rondlu i polewamy mlekiem wymieszanym ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 15 minut.

    Przekładamy podgotowane ziemniaki do natłuszczonej formy, posypujemy serem i zapiekamy, aż utworzy się rumiana skorupka.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556