Przepis na Krokiety z wędzoną rybą

Składniki potrzebne do przepisu: Krokiety z wędzoną rybą

  • ziemniaki 75 dkg
  • >wędzone makrele 2 sztuki duże
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • jajka 2 szt
  • >szczypior posiekany 2 łyżki
  • papryka 1 strąk
  • cebula 1-2 szt
  • >przyprawa do ryb 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Krokiety z wędzoną rybą ?

    Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę, studzimy. Z makreli zdejmujemy skórę, wyjmujemy kręgosłup i ości.

    Mięso dzielimy na kawałki, siekamy lub rozdrabniamy widelcem.

    Paprykę czyścimy z nasion i drobno kroimy.

    Posiekane cebule krótko podsmażamy na łyżce oleju.

    Do zimnych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę, rybę, paprykę, cebulę, szczypiorek oraz przyprawę do ryb i pieprz.

    Starannie ale szybko mieszamy.

    Wilgotnymi rękami formujemy niewielkie podłużne krokiety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron.