Przepis na Placki z pieczarkami

Składniki potrzebne do przepisu: Placki z pieczarkami

  • mleko 150 ml
  • jajko 1 sztuka
  • ser gouda starty 2 łyżki
  • śmietana 2 łyżki
  • mąka 4 łyżki
  • cebula 1 duża
  • kalafior 10 dkg
  • pieczarki 15 dkg
  • marchewka 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa 3 łyżki
  • groszek zielony mrożony 5 dkg
  • natka pietruszki 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Placki z pieczarkami ?

    Mieszamy jajko, mleko, starty ser, śmietanę i mąkę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut.

    Kalafiora blanszujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, pieczarki też.

    W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, marchewkę, pieczarki i mrożony groszek. Dusimy pięć minut. Dodajemy kalafior i natkę pietruszki oraz sól i pieprz.

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wlewamy połowę ciasta i smażymy a obu stron na złoty kolor. Z drugą porcją ciasta postępujemy w ten sam sposób.

    Przekładamy pojedynczo na talerze i na połowę każdego z placków nakładamy ½ farszu. Składamy i posypujemy zielonym groszkiem.

    Możecie tuż przed podaniem posypać je parmezanem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556