Składniki potrzebne do przepisu: Placki z pieczarkami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Placki z pieczarkami ?
Mieszamy jajko, mleko, starty ser, śmietanę i mąkę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut.
Kalafiora blanszujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, pieczarki też.
W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, marchewkę, pieczarki i mrożony groszek. Dusimy pięć minut. Dodajemy kalafior i natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wlewamy połowę ciasta i smażymy a obu stron na złoty kolor. Z drugą porcją ciasta postępujemy w ten sam sposób.
Przekładamy pojedynczo na talerze i na połowę każdego z placków nakładamy ½ farszu. Składamy i posypujemy zielonym groszkiem.
Możecie tuż przed podaniem posypać je parmezanem.