Przepis na Karczochy

Składniki potrzebne do przepisu: Karczochy

  • >karczochy (właściwie pąków kwiatowych) 10-20 główek
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
  • masło
  • sól
  • cukier szczypta
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Karczochy ?

    Karczochy jeszcze w kwiat nie rozwinięte obrać z liści, włoski kwiatowe wydrążyć łyżeczką, bo są gorzkie i poobcinać kolce z listków kwiatowych.

    Opłukać karczochy w zimnej wodzie zakwaszonej cytryną (lub kwasem cytrynowym), aby nie straciły zielonej barwy i gotować w wodzie do miękkości (jak szparagi) z dodatkiem soli i masła.

    Podać gorące, a do tego mogą być jaja na półtwardo, które się ustawia pionowo na środku półmiska, obkłada karczochami i podlewa gęstym sosem, odpowiednio, przygotowanym z odwaru karczochów, lub pomidorowym, albo ze zrumienionym masłem z bułeczką.