Przepis na Placki ziemniaczane faszerowane żóltym serem

Składniki potrzebne do przepisu: Placki ziemniaczane faszerowane żóltym serem

  • >kartofle 1 kg
  • cebula 2 duże szt.
  • >Gałka muszkatołowa świeżo mielona 0,5 g
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz biały świeżo mielony 0,1 g
  • >olej do smażenia 50-100 ml
  • ser żółty w plastrach 150 g
  • marchewki 2 szt
  • >mąka kartoflana 10 łyżek
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
    Czas przygotowania: 40 min.

     

    jak przyrządzić Placki ziemniaczane faszerowane żóltym serem ?

    Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce do ziemniaków. Nie wyciskać soku lecz odlać jego nadwyżkę. Drugą połowę ziemniaków jak i marchewkę zetrzeć na tarce do jarzyn w długie nitki. Dodać mąkę kartoflaną. Przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem i solą. Pieczemy na dobrej patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym. Z sera żółtego robimy plastry wielkości 4×4 cm. Łyżką stołową nakładamy starte ziemniaki na rozgrzany tłuszcz, natychmiast płaszczymy łyżką na cieniutki placek, nakładamy żółty serek. Serek przykrywamy połową łyżki tartych ziemniaków. Gdy się dobrze przyrumienią obracamy.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556