Składniki potrzebne do przepisu: Placki ziemniaczane faszerowane żóltym serem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
jak przyrządzić Placki ziemniaczane faszerowane żóltym serem ?
Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce do ziemniaków. Nie wyciskać soku lecz odlać jego nadwyżkę. Drugą połowę ziemniaków jak i marchewkę zetrzeć na tarce do jarzyn w długie nitki. Dodać mąkę kartoflaną. Przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem i solą. Pieczemy na dobrej patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym. Z sera żółtego robimy plastry wielkości 4×4 cm. Łyżką stołową nakładamy starte ziemniaki na rozgrzany tłuszcz, natychmiast płaszczymy łyżką na cieniutki placek, nakładamy żółty serek. Serek przykrywamy połową łyżki tartych ziemniaków. Gdy się dobrze przyrumienią obracamy.