Przepis na Zapiekanka ziemniaczana

Składniki potrzebne do przepisu: Zapiekanka ziemniaczana

  • ziemniaki
  • kalafior
  • fasolka szparagowa
  • ser żółty do zapiekania w plasterkach
  • jajka
  • mleko
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • czosnek
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Zapiekanka ziemniaczana ?

    Obrane i pokrojone w dość grube talarki ziemniaki, zalewamy wodą, dodajemy 1 kostkę rosołową i kilka ząbków czosnku, gotujemy.

    Kalafior podzielony na różyczki gotujemy w dużej ilości wody, z dodatkiem soli, cukru i masła, bez przykrycia.

    Fasolkę szparagową, po odcięciu końcówek gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i masła, również bez przykrycia.

    Ziemniaki ugotowane wykładamy na posmarowaną oliwą blaszkę, lub do naczynia żaroodpornego, wrzucamy na to fasolkę szparagową, a następnie kalafior.

    Wszystko przykrywamy plasterkami sera żółtego i zalewamy jajkiem, wymieszanym z odrobiną mleka, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Jajko powinno sięgać przynajmniej do połowy blaszki.

    Tak przygotowane warzywa wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. pół godziny, do momentu, aż jajko się zetnie, a ser się rozpuści.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556