Składniki potrzebne do przepisu: Zapiekanka ziemniaczana
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Zapiekanka ziemniaczana ?
Obrane i pokrojone w dość grube talarki ziemniaki, zalewamy wodą, dodajemy 1 kostkę rosołową i kilka ząbków czosnku, gotujemy.
Kalafior podzielony na różyczki gotujemy w dużej ilości wody, z dodatkiem soli, cukru i masła, bez przykrycia.
Fasolkę szparagową, po odcięciu końcówek gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i masła, również bez przykrycia.
Ziemniaki ugotowane wykładamy na posmarowaną oliwą blaszkę, lub do naczynia żaroodpornego, wrzucamy na to fasolkę szparagową, a następnie kalafior.
Wszystko przykrywamy plasterkami sera żółtego i zalewamy jajkiem, wymieszanym z odrobiną mleka, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Jajko powinno sięgać przynajmniej do połowy blaszki.
Tak przygotowane warzywa wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. pół godziny, do momentu, aż jajko się zetnie, a ser się rozpuści.