Przepis na Zapiekany makaron z warzywami i bazylią

Składniki potrzebne do przepisu: Zapiekany makaron z warzywami i bazylią

  • makaron penne rurki 350 g
  • sól
  • cukinia 1 szt
  • pomidory 2 szt
  • >ricotta włoski twarożek 300 g
  • śmietana 300 ml
  • mleko 300 ml
  • jajka 4 szt
  • pieprz
  • czosnek 2 ząbki
  • ser żółty starty greyerzer 125 g
  • >pasta pesto 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Zapiekany makaron z warzywami i bazylią ?

    Makaron ugotować w osobnej wodzie (czas według przepisu na opakowaniu).

    Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć.

    Cukinię oczyścić, pokroić w plastry grubości 0,5 cm.

    Pomidory umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić w

    plastry grubości ok. 0,5 cm.

    Piekarnik rozgrzać do 200°C.

    Naczynie żaroodporne cienko posmarować masłem.

    W formie ułożyć warstwami ugotowany makaron, plastry cukinii i plastry pomidorów.

    Ricottę dokładnie wymieszać ze śmietaną, mlekiem,

    jajami, solą i pieprzem.

    Czosnek obrać i zmiażdżyć, dodać do masy.

    Sosem serowo – śmietanowym polać składniki zapiekanki, posypać startym serem i wyłożyć pesto.

    Makaron piec ok. 45 minut.

    Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556