Przepis: Barszcz ze śmietaną
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćBarszcz ze śmietaną ?
Umyć starannie mięso w zimnej wodzie.
Włożyć do garnka.
Gotować przez 1,5 godziny w osolonej wodzie na małym ogniu.
Usuwać powstającą w trakcie gotowania pianę.
Czerwone buraki obrać lub dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą.
Połowę zetrzeć na grubej tarce, resztę pokroić w kostkę.
Podzielić kapustę na połowę, wyciąć z obydwu części twardy głąb, resztę pokroić na małe kawałki.
Dobrze oczyścić i umyć włoszczyznę, wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
Obrać cebule i ziemniaki, również pokroić w kostkę.
Starte buraki wrzucić do wywaru po 30 minutach gotowania.
Resztę przygotowanych warzyw dodać po kolejnych 30 minutach gotowania.
Barszcz doprawić do smaku kminkiem.
Wyjąć mięso z zupy, pokroić w kostkę.
Ponownie wrzucić do barszczu.
Całość doprawić do smaku octem, solą oraz pieprzem z młynka.
Opłukać koperek, osuszyć na ściereczce, drobno posiekać.
Przelać gotową zupę do talerzy.
Przed podaniem udekorować każdą porcję kleksem śmietany i posypać koperkiem.