Przepis: Chłodnik elegancki ogórkowy
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćChłodnik elegancki ogórkowy ?
1. Zagotować pól litra wody, dosypać bulion i ponownie zagotować. Ostudzić. Umyć ogórki, odłożyć pół jednego, resztę zetrzeć, a następnie zmiksować. Wymieszać z bulionem, jogurtem i śmietaną. Przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mocno ochłodzić. Rzodkiewkę pokroić w słupki, 3/4 wymieszać z zupą.
2. Krewetki ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem lub włożyć na 10 sekund do wrzątku. Osączyć. Chłodnik przelać do wazy, posypać krewetkami, resztą rzodkiewki i odłożonym, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem. Podawać z chrupkim pieczywem lub ziemniakami z wody.