Jak przygotować Jarzynki a la flaczki?

Przepis: Jarzynki a la flaczki

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.

Jak przygotowaćJarzynki a la flaczki ?

Warzywa oczyścić i pokrajać w słupki (marchew, pietruszkę, seler i por) podobnej wielkości jak kluski krajane. Kalafior podzielić na różyczki, a fasolkę pokrajać na kawałki długości 2-3 cm. Warzywa włożyć do rondla, posolić, zalać niewielką ilością wody wrzącej lub rosołu, dodać tłuszczu (masło) i gotować pod przykryciem 15-20 minut, uważając aby warzywa nie rozgotowały się. Ugotowane podprawić śmietaną z mąką (przed wlaniem do jarzyn rozprowadzić śmietanę z mąką 2-3 łyżkami gorącego wywaru z warzyw) i mieszając zagotować. Do smaku dodać soli, majeranku, trochę pieprzu, imbiru, mielonej papryki i zielonej pietruszki. Przed podaniem dodać do potrawy pokrajane w gruby makaron naleśniki i razem podgrzać. Podawać w salaterce posypane serem i ubrane gałązkami zielonej pietruszki; ser utarty można podać do stołu na talerzyku. Jeśli do potrawy weźmiemy fasolkę szparagową surową (nie z konserw), to należy najpierw podgotować ją około 10 minut, a dopiero potem dodać inne surowe warzywa. Jeśli weźmiemy fasolkę z konserw, dodajemy do potrawy pod koniec przyrządzania. Czas wykonania potrawy około godziny (bez smażenia naleśników). Uwaga. Flaczki z jarzyn są bardzo smacznym daniem. Możemy przyrządzić je szybko, jeśli mamy wcześniej usmażone naleśniki i oczyszczone warzywa. Warzywa oskrobane, czysto umyte i osuszone możemy przechowywać nawet przez kilka dni bez wody w dolnych szufladach chłodziarki (lodówki) w temperaturze +4°c do +6°c. gotowe” warzywa bardzo ułatwiają nam i przyspieszają wykonanie codziennych potraw czy posiłków. Przepis pochodzi z książki „nastolatki gotują” autorstwa pani sabiny witkowskiej.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556