Przepis: Kapuśniaczek z szynką i pieczarkami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przygotowaćKapuśniaczek z szynką i pieczarkami ?
Kapustę poszatkować, marchew pokroić w kostkę, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu.
Następnie szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem podsmażyć. Wrzucić do kapusty.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone pieczarki i dodać także do gotującej się kapusty.
Na koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić do smaku i podgotować jeszcze aż pomidory się rozpadną.
Można zaprawić mąką ale nie koniecznie.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem, posypane koperkiem.