Przepis: Kapuśniak mamy
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 20min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 2 godz.
Jak przygotowaćKapuśniak mamy ?
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę a por na talarki. Kapustę białą poszatkować i sparzyć. Wszystko włożyć do garnka zalać wodą doprawić solą, pieprzem, vegetą, dodać kostki bulionowe, kość wędzoną, majeranek i suszony koperek. Gotować do momentu aż kapusta będzie miękka. Następnie pokroić ziemniaki w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości. Kapustę kiszoną pokroić i wrzucić do garnka. Gotować z resztą warzyw około 1 godzinę, dodać koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania robimy zasmażkę. Roztopić smalec dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszać na małym ogniu, aż uzyskamy lekko brązowy kolor. Dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut.