Przepis: Kapuśniak najlepszy
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przygotowaćKapuśniak najlepszy ?
Wodę zagotować wraz ze skrzydełkami i dodatkiem soli.
Kapustę kiszoną pokroić. Gdy zbierzemy szumowiny z gotujących się skrzydełek, dodać pokrojona kapustę oraz startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rumiano, dodać go do gotującej się kapusty.
Na wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i też dodać do zupy. Gdy kapusta jest prawie miękka połączyć ją z ugotowanymi ziemniakami i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z mąki i masła zrobić zasmażkę i zagęścić kapuśniak.
Ze skrzydełek można obrać mięsko i wrzucić do kapuśniaku, ewentualnie podać w całości.