Przepis: Kapuśniak z buraczkami
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas smażenia: 5 min.
Jak przygotowaćKapuśniak z buraczkami ?
Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku, dodajemy posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażymy.
Następnie do garnka dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i całość dusimy pod przykryciem przez około 3 minuty. Do garnka wlewamy gorący rosół, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, przyprawy tj. ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na niewielkim ogniu około 20 minut, aż kapusta i warzywa zmiękną.
Ugotowane i obrane buraki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do garnka wraz z przecierem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Do zupy dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe.
Doprawiamy na koniec do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy na gorąco z chlebem i śmietaną.