Przepis: Krem z kalarepki
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Krem z kalarepki?
Pory i cebulę obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Jedną kalarepkę odkładamy, pozostałe obieramy, kroimy w cienkie półplastreki i razem z obranym i pokrojonym ziemniakiem dodajemy do cebuli i pora.
Smażymy 5 minut, mieszając. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem i gotujemy.
Lekko studzimy i miksujemy, mieszamy z mlekiem i śmietanką, zagotowujemy.
Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Marchewki i odłożoną kalarepkę obieramy i kroimy w słupki, blanszujemy i odcedzamy. Nakładamy do miseczki po porcji marchewki i kalarepki.
Krem nalewamy do miseczek i posypujemy szczypiorkiem.