Przepis: Rosół częstochowski
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Rosół częstochowski?
Cebulę drobno poszatkować i zeszklić. Włoszczyznę zetrzeć na tarku, zeszklić z cebulą. Podlać łyżka wody i dusić na małym ogniu do miękkości. Kurczaka włożyć do jarzynek i zalać 7 szklankami wody. , dodać ziele i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Przecedzić wywar. Ser wymieszać z przesiana mąką, bułką tartą, połową zieleniny i żółtkami oraz gałką. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Formować małe kuleczki. Rosół zagotować z łyżką vegety. Doprawić do smaku. Wrzucić serowe kuleczki. Kiedy wypłyną na wierzch to już są ugotowane. Przed podaniem posypać zieleniną.