Przepis: Rosół wykwintny
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 40min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 150 min.
Jak przyrządzić Rosół wykwintny?
Umyte mięso wołowe zalewamy 3 l wody, dodajemy przyprawy, gotujemy na niewielkim ogniu. W połowie gotowania dodajemy mięso z kury oraz włoszczyznę. Całość gotujemy, aż składniki będą miękkie. Oczyszczone pieczarki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wątróbkę, po obraniu z błon, zalewamy wrzątkiem, po minucie odsączamy, kroimy w drobna kostkę. Gotowy rosół (ok. 2, 5 l) cedzimy, wrzącym zalewamy pieczarki i wątróbkę, wrzucamy związany nitką pęczek pietruszki, odstawiamy pod przykryciem. Z kury usuwamy skórę i kości, z rosołu usuwamy pęczek pietruszki, czyste mięso kroimy w kostkę, dodajemy do rosołu, gdy trzeba, całość doprawiamy do smaku. Podajemy z domowym makaronem. Pozostałe z rosołu mięso i włoszczyznę można zużyć na farsz lub składnik pasztetu.