Przepis: Wiejska zalewajka z wielkopolski
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Wiejska zalewajka z wielkopolski?
Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na duże kawałki. Grzyby opłukać.
Włożyć do garnka wraz z włoszczyzną, zalać 6 szklankami wody, posolić, gotować 30 minut.
Słoninę pokroić w kostkę, wytopić.
Cebulę obrać z łupin, posiekać, zrumienić na słoninie.
Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Włożyć do wywaru wraz z grzybami, gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy dodać żur i śmietanę, okrasić cebulą ze słoniną.
Przed podaniem posypać zieleniną.