Przepis: Zupa dyniowa z imbirem
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Zupa dyniowa z imbirem?
Miąższ dyni pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pomidory sparzyć obrać i pokroić, paprykę umyć, oczyścić i pokroić. Obrane ziemniaki i imbir pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę zeszklić 1 cebulę, czosnek i imbir.
Dodać paprykę i podsmażać, włożyć dynię i pomidory. Wlać 1.5 litra wrzątku, doprawić ziołami i przyprawami. Gotować na wolnym ogniu 30 minut, lekko wystudzić zmiksować i ponownie zagotować.
Dymkę oczyścić pokroić na talarki i zeszklić na oliwie, pestki dyni uprażyć na patelni. Zupę wlewać do miseczek posypać pestkami i dymką, udekorować śmietaną.