Jak przyrządzić Zupa grochowa wojskowa?

Składniki:

  • 500g suchego grochu
  • 200g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Zagotowanie grochu:
    • Groch należy namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzić i włożyć do dużego garnka. Zalać go wodą i gotować przez około godzinę, aż będzie miękki.
  2. Przygotowanie warzyw:
    • Cebule, marchewki, pietruszki, pora i ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Smażenie boczku:
    • Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na głębokiej patelni, aż będzie chrupiący.
  4. Dodawanie warzyw:
    • Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojone warzywa i smażymy razem przez około 5 minut.
  5. Gotowanie zupy:
    • Do gotującego się grochu dodajemy podsmażone warzywa z boczkiem. Następnie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy razem przez kolejne 30 minut.
  6. Podanie:
    • Zupę grochową wojskową najlepiej podawać gorącą, posypaną kawałkami chrupiącego boczku.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553