Składniki:
- 500g suchego grochu
- 200g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 ziemniaki
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
- Zagotowanie grochu:
- Groch należy namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzić i włożyć do dużego garnka. Zalać go wodą i gotować przez około godzinę, aż będzie miękki.
- Przygotowanie warzyw:
- Cebule, marchewki, pietruszki, pora i ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Smażenie boczku:
- Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na głębokiej patelni, aż będzie chrupiący.
- Dodawanie warzyw:
- Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojone warzywa i smażymy razem przez około 5 minut.
- Gotowanie zupy:
- Do gotującego się grochu dodajemy podsmażone warzywa z boczkiem. Następnie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy razem przez kolejne 30 minut.
- Podanie:
- Zupę grochową wojskową najlepiej podawać gorącą, posypaną kawałkami chrupiącego boczku.