Przepis: Zupa grzybowa jak u mamy
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
Jak przyrządzić Zupa grzybowa jak u mamy?
Grzyby dokładnie umyć i namoczyć co najmniej na 2 godz w zimnej wodzie. Włoszczyznę i cebulę pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na grubej tarce, grzyby na cienkie paseczki. Warzywa i grzyby lekko posolić, poddusić na maśle ok 20 min. Zalać zimną wodą (ok 1,5 l), włożyć listek laurowy. Gotować na malutkim ogniu aż grzyby będą miękkie.
Śmietanę zahartować dodając szczyptę soli i 3 – 4 łyżki zupy (wymieszać). Dodać do zupy, zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem nitki.