Jak przyrządzić Zupa jarzynowa?

Zupa jarzynowa to klasyczne danie, które cieszy się popularnością zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Jest nie tylko smaczna, ale również pełna wartości odżywczych. Dzięki różnorodności warzyw, które można użyć do przygotowania tej zupy, można dostosować ją do własnych preferencji smakowych i sezonowych dostępności produktów. W naszym przepisie na wyśmienitą zupę jarzynową podzielimy się z Tobą sekretem przygotowania tego aromatycznego dania, które z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 selera
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 pomidor
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Przygotowanie Warzyw:
    • Marchewki, pietruszkę, selera, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    • Por kroimy w cienkie krążki, a papryki w drobną kostkę.
    • Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
  2. Smażenie Warzyw:
    • W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy.
    • Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy aż będą miękkie i lekko złociste.
    • Następnie dodajemy marchew, pietruszkę, seler oraz por. Smażymy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodanie Pozostałych Składników:
    • Gdy warzywa zaczną się lekko rumienić, dodajemy pokrojone papryki i pomidora.
    • Całość dusimy jeszcze przez kilka minut.
  4. Doprawienie i Gotowanie:
    • Następnie dodajemy słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
    • Zalewamy wszystko bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  5. Podanie:
    • Gotową zupę podajemy gorącą, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki:

  • Możesz eksperymentować z dodatkowymi warzywami, takimi jak kalafior, brokuły czy groszek.
  • Jeśli lubisz bardziej gęstą konsystencję zupy, możesz dodać trochę zagęszczacza, np. mąki pszennej rozpuszczonej w wodzie.
  • Zupa jarzynowa świetnie smakuje również na drugi dzień, gdy składniki mają więcej czasu, aby przegryźć się smakami.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556